Elkészítés: 140 perc
Egyéb desszert Aranygaluska
HOZZÁVALÓK
0,25 kg liszt
25 g Koronás Porcukor
20 g vaj
3 db tojássárgája
20 g élesztő
0,13 l tej
1 csipet
reszelt citromhéj
80 g Koronás Kristálycukor
0,5 l tej
3 db tojássárgája
1 db tojás
0,2 l habtejszín
1 evőkanál liszt
1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
1 rúd vanília
10 g vaj
50 g Koronás Kristálycukor
70 g darált dió
100 g olvasztott vaj
ELKÉSZÍTÉS
Először a langyos tejben a porcukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd teljesen simára gyúrjuk a tésztát. Ezután minimum 30 percig pihentetjük a tésztát. Míg kel a tésztánk, vékonyan kivajazunk, kilisztezünk egy szögletes gyümölcskenyérformát. Összekeverjük egy tálban a szóráshoz előkészített darált diót a kristálycukorral, citromhéjjal. Ha megkelt a tésztánk, 2 cm vastagra kinyújtjuk, majd nagyjából egyforma darabokat szaggatunk belőle pogácsaszaggatóval, maradék nélkül. A tésztagaluskákat vajazott, lisztezett sütőformába rakjuk szorosan, és rétegenként vékonyan meglocsoljuk olvasztott vajjal, valamint a cukros dióval vastagon megszórjuk. Rétegezzük, míg megtelik a forma! Ha megtelt a forma, a tetejét is meglocsoljuk, megszórjuk, és újabb 30 percen át kelesztjük. Míg kel az aranygaluska, elkészítjük a vaníliasodót. A cukrot és a lisztet és a keményítőt egy tálba tesszük, alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat és a sodóhoz való tejből egy keveset, épp csak annyit, hogy csomómentesre tudjuk keverni. A maradék tejet feltesszük főni a vaníliarúd közepével, majd ha felforrt, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük. Hozzáadjuk a vajat is. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, míg ízében elmúlik a lisztes érzet. Ha a sodó valamilyen okból becsomósodna, csak turmixoljuk össze! A megkelt aranygaluskát 170 fokos, előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.