Elkészítés: 100 perc
Egyéb desszert Bécsi fánk
HOZZÁVALÓK
0,5 kg búzaliszt (BL55)
0,2 l tej (2,8 %-os)
40 g friss élesztő
50 g Koronás Porcukor
60 g olvasztott vaj
5 db tojássárgája
keményre főzött málnalekvár
étolaj
ELKÉSZÍTÉS
A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson. A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat és a tojások sárgáját. Dagasszunk belőle sima tésztát. Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára. Ez minimum 30 perc. Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk kb. 1 cm vastagságúra. A tészta egyik felére egy nagyobb (7 cm-es átmérőjű) szaggatóval köröket jelölünk. A tészta másik feléből ugyanezzel a szaggatóval ki is vágjuk az ugyanekkora köröket. A bejelölt körök közepére egy-egy teáskanál keményre főzött málnalekvárt teszünk, erre pedig egy-egy kivágott tésztakarikát. A széleket jól összenyomkodjuk legalább 1 cm szélesen, majd egy kisebb (6 cm átmérőjű) tésztakiszúróval végleg kivágjuk az összeragasztott fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkokat 10-20 percig kelesszük! Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat 2-3 percig sütjük - itt az idő persze nem mérvadó, ha gyorsabban pirul, lehet kevesebb idő is elég -, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük. Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak. A kész fánkokat a szalvétával fedett tálcára szedjük, majd porcukorral leszórjuk.