Elkészítés: 45 perc
Egyéb desszert Birsalmás kosárka
HOZZÁVALÓK
150 g margarin
200 g liszt
5 evőkanál hideg víz
1 csipet
3 db birsalma
1 evőkanál vaj
3 evőkanál Koronás Sütőcukor
1 csipet őrölt fahéj
Koronás Porcukor
ELKÉSZÍTÉS
Egy keverőedénybe tegyük a lisztet és a sót. Késsel daraboljuk a lisztre a margarint, majd kézzel morzsoljuk össze. Adjuk hozzá a hideg vizet, és gyúrjuk alaposan össze. Tegyük hűtőbe, és pihentessük legalább egy órán keresztül. Közben készítsük el a birsalmás tölteléket. Hámozzuk meg a birsalmákat, majd a magházát és a körülötte lévő porcos részt is metsszük ki, majd szeleteljük fel vékony darabokra. Egy nagy serpenyőben melegítsük fel a vajat, tegyük bele a felszeletelt birsalmát. Szórjuk rá a cukrot és a csipetnyi őrölt fahéjat. Állandóan kevergetve addig pároljuk, míg a saját levét el nem fövi, és az almadarabok lekvárszerűen krémesek nem lesznek. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni. A tésztát borítsuk liszttel meghintett deszkára, majd nyújtsuk ki két milliméter vastagságúra. Szúrjuk ki nagy pogácsaszaggatóval, vagy kisebb méretű üvegtálkával, majd béleljük ki a tésztával, vajjal kikent és liszttel meghintett muffin sütőformát. Töltsük meg a megpárolt birsalmás töltelékkel, tetejére helyezzünk kisebb méretű, kiszúrt kerek tésztalapokat, és széleiket jól nyomkodjuk össze, hogy összezáródjanak. Tegyük sütőlapra, és meleg sütőben 160 fokon süssük körülbelül 35-40 percen keresztül (légkeveréses sütő). Ha elkészült, óvatosan szedjük ki a formából, tegyük tányérokra, és a tetejét szórjuk meg porcukorral.