Elkészítés: 30 perc
Egyéb desszert Borban párolt körték
HOZZÁVALÓK
6 db körte
1 üveg félédes fehérbor
4 evőkanál Koronás Kristálycukor
2 db egész fahéj
7 szem szegfűszeg
fél db citrom
2 db egész vaníliarúd
ELKÉSZÍTÉS
Ez a finomság Alexander körtéből a legfinomabb, mert ez a körtefajta kissé keményebb, és a főzéskor nem fog szétmenni.
A körtéket hámozzuk meg, hagyjuk rajta a szárát, és a magházát alulról kávéskanállal vájjuk ki. Tegyük egy fazékba, és öntsük fel a fehérborral és fele mennyiségű vízzel, hogy teljesen ellepje. Tegyünk bele cukrot, pár darab fahéjat, vaníliát, pár szem szegfűszeget és pár szelet citromot. Forraljuk fel, és főzzük 5-6 percig, majd zárjuk le a lángot, és hagyjuk a főzőlevében kihűlni.Tálaláskor csepegtessük le a bort róla, tegyük egy vágódeszkára, és vágjunk a vaskosabb részénél fél centis szeleteket. Tegyük egy nagy tányérra, kezünkkel a vágásnál nyomjuk szét, mint egy legyezőt. Mellé egy nagy gombóc vaníliafagylaltot és fahéjas joghurtszószt tálaljunk. Fahéjas joghurtszósz: egy pohár natúr joghurtba keverjünk egy kávéskanál őrölt fahéjat, ízesítsük mézzel, jól keverjük össze.Tipp: A körték párolólevét felforrósítva, hideg napokon akár forraltborként is elszürcsölgethetjük. A körték izgalmassá teszik az ízét.