Elkészítés: 145 perc
Egyéb desszert Csíkos kalács
HOZZÁVALÓK

Az alaptésztához

300 g búzaliszt
13 g friss élesztő
50 ml tej
100 ml joghurt
1 db kis tojás
25 g vaj
1 csipet
50 g Koronás Kristálycukor
0,5 db citrom reszelt héja
5 g vaníliás cukor

A fehér részhez

2 evőkanál mandulaliszt
0,5 teáskanál mandula aroma

A kakaós részhez

1,4 evőkanál holland kakaópor
2 evőkanál víz

A szóráshoz

40 g csokoládécsepp
1 db tojás
ELKÉSZÍTÉS
A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá 1 csipetnyi cukrot, és 10 perc alatt felfuttatjuk. Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, tojást, olvasztott vajat, joghurtot, csipet sót, vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és a felfuttatott élesztőt, jól összegyúrjuk, kidagasztjuk. Majd kétfelé osztjuk. A kakaót a vízzel elkeverjük, és az egyik tésztához adjuk, ezt is jól összegyúrjuk. A fehér tésztába gyúrjuk a mandulalisztet és a mandula aromát. Tiszta konyharuhával letakarjuk, meleg helyre téve egy óra alatt duplájára kelesztjük mindkét tésztát. Egyforma lapokat nyújtunk belőlük, majd a fehéret alulra tesszük, ráfektetjük a kakaósat, megszórjuk a csokoládé cseppekkel és szorosan feltekerjük. Beletesszük a gyümölcskenyér formába, és még 30 percig letakarva kelesztjük. Egy kis tálba tojást villával felverünk, majd megkenjük a kalácsot. 160 C fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt megsütjük. Ha gyorsan pirulna a teteje, egy alufóliát tehetünk rá, és úgy sütjük tovább, de mindenképp kell neki 40 perc, hogy a belseje is megsüljön. Kihűlés után szeleteljük.