Elkészítés: 90 perc
Egyéb desszert Karácsonyi tál
HOZZÁVALÓK
50 dkg finomliszt
25 dkg vaj
2 dkg Koronás Porcukor
2 db tojássárgája
1 dkg élesztő
1 dkg
20 dkg mák vagy dió
12 dkg Koronás Kristálycukor
5 dkg méz
3 dkg mazsola
4 dkg édes morzsa
1 dl víz
ízlés szerint őrölt fahéj
ízlés szerint reszelt citromhéj
1 db egész tojás
1 db tojássárgája
ELKÉSZÍTÉS
Kelt tésztát készítünk. A vajat liszttel morzsalékossá alakítjuk. Hozzáadjuk a porcukrot, tojássárgákat, oldott élesztőt (ezt nem szabad felfuttatni!) és sót. Közepes keménységű tésztát gyúrunk. 25 dkg tésztából kb. 22x18 cm-es téglalapot nyújtunk, amire szintén 25 dkg forrázott tölteléket elsimítunk (lsd. lent). A tészta széleit kissé felhajtjuk, majd felsodorjuk. A beiglit a hajtásra fordítva, sütőpapírral borított sütőlemezre tesszük. Felvert tojással vékonyan lekenjük. Hagyjuk megszáradni a felületét, majd újból lekenjük. Hurkapálcával mélyen megszurkáljuk, és 200 fokos sütőben szép márványosra sütjük. Forrázott töltelék: a vizet kristálycukorral, mézzel felfőzzük és a darált mákra vagy dióra öntjük. A receptben levő anyagokat hozzákeverjük, majd kihűtjük. Ezután lehet csak felhasználni.