Elkészítés: 15 perc
Egyéb desszert Karamell öntet
HOZZÁVALÓK
150 g Koronás Kristálycukor
200 ml habtejszín
50 g vaj (sótlan)
1 ek. víz
1 kk.
ELKÉSZÍTÉS
A kristálycukrot egy alaposan megtisztított edényben elkezdjük melegíteni. Karamellizálás közben nem szabad keverni, legfeljebb néha megrázogatni, különben összeállnak a kristályok, és nem olvadnak fel újra. Ha a cukor szép sötétbarna, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a vajat és a sót, majd visszatesszük a tűzre. Ha a vaj elolvadt, ismét levesszük a tűzről az edényünket, és jöhet bele a tejszín: praktikus, ha a tejszínt kissé felmelegítjük (nem forraljuk!), úgy kevésbé fog összeveszni a forró karamellel. Ha ezzel is simára kevertük, visszatesszük a tűzre, és egyneműsítjük pár percig. Tegyük félre hűlni! Ilyenkor a kóstolás még tilos, hisz a karamellünk forró.

A kész karamell hűtőben hetekig eláll, fagyasztva pedig hónapokig. Melegítéssel tudjuk folyósítani.
Minél több tejszínt veszünk a receptbe, annál folyékonyabb lesz öntetünk, illetve minél kevesebbet, annál nyúlósabb karamellt kapunk.