Elkészítés: 60 perc
Egyéb desszert Mogyorós aranygaluska meggyszósszal
HOZZÁVALÓK
2,5 pohár liszt
1 pohár teljes kiőrlésű búzaliszt
fél csomag friss élesztő
3 evőkanál Koronás Kristálycukor
3 evőkanál vaj
2 dl tej
2 db tojássárgája
1 csipet
1 pohár finomított olívaolaj
30 dkg durvára darált erdei mogyoró
1 üveg magozott meggybefőtt
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál őrölt fahéj
3 evőkanál Koronás Finom kristályszemcséjű cukor
2 evőkanál étkezési keményítő
Koronás Porcukor
ELKÉSZÍTÉS
Morzsoljuk el az élesztőt egy pohárban, adjuk hozzá félpohárnyi langyos vizet, majd keverjük el benne a cukrot is.
Egy keverőtálba szórjuk a liszteket, és egy csipetnyi sóval ízesítsük. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, a dagasztógéppel kezdjük el dagasztani, és kis adagokban adjuk hozzá a langyos tejet, a tojások sárgáját és a szobahőmérsékletű vajat is. Keverjük addig, míg a tészta az edény falától kezd elválni, majd tegyük langyos helyre, és kelesszük kétszeresére. Ha megkelt, borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk ki másfél centis vastagságúra. Egy kisebb szájú pohárral szaggassunk kis darabkákat a kinyújtott tésztából. Érdemes a pohár száját időnként bemártani olajba, így nem fog ráragadni. A kis tésztagaluskák egyik felét mártsuk be az olívaolajba, majd a darált mogyoróba. Vajjal alaposan kikent és liszttel megszórt tepsibe tegyük őket szorosan egymás mellé, míg a tepsi meg nem telik. Tetejére még szórhatunk a darát mogyoróból. Kelesszük még fél órát, majd előmelegített sütőben 140-150 fokon süsük 35-40 percig (légkeveréses sütő). A meggyszószhoz öntsük a meggybefőttet levével együtt egy kis lábasba, ízesítsük őrölt fahéjjal, cukorral és citromlével. Forraljuk fel, majd azonnal sűrítsük be a levét hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel. Ha elkészült a galuska, kanalazzunk a meggyszószból üvegtálkákba, tetejére tálaljuk a megsütött és szétszedett galuskákat, szórjuk meg porcukorral, és dekoráljuk gyümölcsökkel.