Elkészítés: 60 perc
Egyéb desszert Mogyorós aranygaluska meggyszósszal (cukormentes)
HOZZÁVALÓK
2,5 pohár liszt
1 pohár teljes kiőrlésű liszt
0.5 csomag friss élesztő
3 ek. Süssina édesítőpor
3 ek. vaj
2 dl tej
2 db tojás sárgája
1 csipet
1 pohár finomított olívaolaj
30 dkg durvára darált törökmogyoró

Szószhoz

1 üveg magozott meggybefőtt vagy friss meggy
1 ek. citromlé
1 tk. őrölt fahéj
2 ek. Süssina édesítőpor
2 ek. étkezési keményítő
ELKÉSZÍTÉS
Morzsoljuk el az élesztőt egy pohárban, adjunk hozzá félpohárnyi langyos vizet, majd keverjük el benne az édesítőport is. Szórjuk egy keverőtálba a liszteket, és egy csipetnyi sóval ízesítsük. Öntsük rá a felfuttatott élesztőt, a dagasztógéppel kezdjük el dagasztani, és kis adagokban adjuk hozzá a langyos tejet, a tojások sárgáját és a szobahőmérsékletű vajat is. Keverjük addig, míg a tészta az edény falától kezd elválni, majd tegyük langyos helyre, és kelesszük kétszeresére. Ha megkelt, borítsuk lisztezett deszkára, nyújtsuk ki másfél centis vastagságúra. Egy kisebb szájú pohárral vagy kiszúróval szaggassunk kis darabkákat a kinyújtott tésztából. Érdemes a pohár száját lisztbe időnként bemártani, így nem fog ráragadni. A kis tésztagaluskák egyik felét mártsuk be az olívaolajba, majd a darált mogyoróba. Vajjal alaposan kikent és liszttel megszórt tepsibe tegyük őket szorosan egymás mellé, míg a tepsi meg nem telik. Tetejére még szórhatunk a mogyoróból. Kelesszük még fél órát, majd előmelegített sütőben 140 fokon süsük 35-40 percig (légkeveréses sütő).

A meggyszószhoz öntsük a meggybefőttet levével együtt egy kis lábasba, ízesítsük őrölt fahéjjal, Süssinával és citromlével. Forraljuk fel, majd azonnal sűrítsük be a levét hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel. Ha elkészült a galuska, kanalazzunk a meggyszószból üvegtálkákba, tetejére tálaljuk a megsütött és szétszedett galuskákat, szórjuk meg Süssinával, és dekoráljuk gyümölcsökkel.