Elkészítés: 50 perc
Egyéb desszert Vajkrém alaprecept
HOZZÁVALÓK
230 g Koronás Kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor (10 g)
333 ml tej
48 g vaníliás pudingpor
1 tojássárga
400 g vaj vagy margarin
ELKÉSZÍTÉS

Először sárgakrémet készítünk. A sárgakrém tulajdonképpen sűrű pudingmassza. Ehhez a pudingport és a tojássárgát a hideg tej egy minimális részével csomómentesre kikeverjük. Éppen csak annyi tejet adjunk hozzá, hogy folyékony massza állagú legyen, így könnyen csomómentessé válik!

Közben a maradék tejet a kristálycukorral és a vaníliás cukorral kevergetés mellett felforraljuk. Lehúzzuk a tűzről, és vékony sugárban csurgatva, folyamatos keverés közben hozzáadjuk a pudingmasszát. Visszatesszük a tűzre, és közepes lángon besűrítjük. Ezen a ponton nagyon figyeljünk, folyamatosan keverni kell a sárgakrémünket, mert hihetetlenül gyorsan leég vagy becsomósodik!

Ha a krém besűrűsödött, szobahőmérsékleten kihűtjük. Fontos, hogy hűtés közben néha keverjük meg, ezzel elkerülve a bőrösödést, hisz az szintén csomókat eredményez!

Közben a szobahőmérsékletű vajat habverővel magas fokozaton kb. 10 percig keverjük, ezáltal könnyed, habos alapot kapunk. A kihűlt sárgakrémet kis adagokban ehhez az alaphoz adjuk, miközben a vajat tovább keverjük géppel. Ha egyneműsödött, kész a vajkrémünk!

Hűtőben tároljuk, ahol szilárdul, szobahőmérsékleten pedig puhul.

Színezhetjük és ízesíthetjük kívánság szerint (kakaóporral, gyümölcspürével, szárított gyümölccsel, pirított magvakkal, citrushéjjal, kávéval, fűszerekkel, kivonatokkal, stb.).