Elkészítés: 35 perc
Egyéb desszert Vörös áfonyás fordított sütemény
HOZZÁVALÓK
15 dkg friss vörös áfonya (vagy más mirelit bogyós gyümölcs)
20 dkg vörös áfonya lekvár
5 dkg Koronás Sütőcukor
18 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
1 teáskanál sütőpor
20 dkg Koronás Aranybarna Cukor
4 db tojás
10 g vaníliás cukor
20 dkg vaj
ízlés szerint Koronás Porcukor
ELKÉSZÍTÉS
Tegyük egy kis lábasba a vörös áfonyát, szórjuk rá a cukrot, és kanalazzuk hozzá a lekvárt. A vörösáfonya-lekvár helyett használhatunk más bogyós gyümölcsből készített lekvárt, de azért legyen összhangban a felhasznált fagyos vagy friss gyümölccsel. Tegyük fel a tűzre, és forraljuk jól össze. Párszor érdemes megkeverni, mert könnyen odaéghet. Ha összeforrt, hagyjuk kissé kihűlni. A tésztához szórjuk a lisztet egy nagy keverőtálba, tegyük hozzá a sütőport, keményítőt, vaníliás cukrot, barnacukrot. Üssük hozzá a tojásokat, majd csorgassuk bele a felolvasztott vajat. Fakanállal vagy elektromos keverővel dolgozzuk sűrű masszává. Kenjünk ki vajjal 6-8 db pudingformát, vagy egy nagyobb méretű tűzálló tálat. Kanalazzuk az aljára a gyümölcsös keveréket, majd tetejére az elkészített masszát. Vigyázzunk, csak háromnegyedig töltsük meg tésztával, mert sütéskor könnyen kifolyhat. Tegyük tepsibe, öntsünk alá egy liternyi vizet, fedjük le alufóliával és forró, 150 fokos sütőben gőzöljük készre egy óra alatt (légkeveréses sütő). Ha elkészült, hagyjuk 5-10 percet hűlni, majd borítsuk ki a formából. Szórjuk meg porcukorral, és még langyosan fogyasszuk el. Vaníliafagylalttal is nagyon finom. Ha picivel több gyümölcsös tölteléket készítünk, a tetejére tálaláskor még kanalazhatunk.